Luchtdruk
De luchtdruk is erg belangrijk bij de meteorologie. Dankzij het bestuderen van luchtdruk zijn er een aantal druksystemen te benoemen, namelijk: hogedrukgebied, lagedrukgebied, trog en rug. De gemiddelde luchtdruk is 1013 hPa. Op de weerkaarten wordt er een lijn door punten van gelijke luchtdruk getrokken. Dit noemt met de isobaren, het zijn dus lijnen met gelijke luchtdruk. Als de isobaren dichtbij elkaar liggen, dan waait het vaak hard. Liggen ze ver uit elkaar, dan waait het vaak nauwelijks. De wind loopt (bijna) evenredig met de isobaren.
Hogedrukgebied
Een hogedrukgebied is een gebied met een hogere luchtdruk. De kern van dit gebied wordt aangegeven met een H. Op het noordelijk halfrond draait de wind met de klok mee om de kern heen, op het zuidelijk halfrond is dit andersom. Onder invloed van een hogedrukgebied hoort vaak droog en zonnig weer.
Lagedrukgebied
Een lagedrukgebied is een gebied met een lagere luchtdruk. De kern van dit gebied wordt aangegeven met een L. Op het noordelijk halfrond draait de wind tegen de klok mee om de kern heen, op het zuidelijk halfrond is dit andersom. Onder invloed van een lagedrukgebied hoort vaak nat en winderig weer.
Trog
Een trog is een uitloper, een langgerekt gebied, van een lagedrukgebied. Bij een trog liggen de isobaren vaak wat dichter bij elkaar. Bij een trog horen vaak buien. De trog wordt op de weerkaart aangegeven met een dikke blauwe streep, soms spreekt met ook van een convectielijn. Een vore is een trog waar de isobaren verder uit elkaar liggen.
Rug
Een rug is een uitloper, een langgerekt gebied, van een hogedrukgebied. Bij een rug is de kans op zonnig weer groot, het is dus een verlenging van een hogedrukgebied. De rug wordt op de weerkaart aangegeven met een dikke rode streep.
Weerkaarten lezen
Met de kennis over luchtdruk en fronten kunnen we nu globaal de luchtdrukkaarten ('normale' weerkaarten) lezen. Door het lezen van de weerkaarten kun je dus ook in grote lijnen voorspellen wat voor een soort weer er te verwachten is. We gaan een paar voorbeelden gebruiken:
We zien hier de weerkaart van zondag 24 april. Ten noordwesten van NL ligt een groot hogedrukgebied. De wind draait met de klok mee dus dat betekent dat we in een noordelijke stroming terecht komen met lucht vanaf de noordpool. Bovendien zien we ook een trog boven NL liggen, samen met de koude stroming kunnen er dan winterse buien vallen.
Het uiteindelijke weertype komt overeen met bovenstaande beschrijving. Het was koud met een stevige noordelijke stroming en er vielen winterse buien.
We kunnen een abstractere weerkaart ook zelfs deels invullen. De hoge- en lagedrukkernen zijn makkelijk in te tekenen. Als we dan kijken naar de windrichting bij Nederland, dan zien we een diepe zuidelijke stroming vanuit Afrika komen. Dit betekent in de zomer tropische temperaturen en vaak ook zonnig weer. Zodra het lagedrukgebied dichterbij komt kan het ook stevig gaan onweren in deze situatie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb